3 STEP UNTUK SET UP SKINCARE RUTIN MENGIKUT JENIS KULIT SENDIRI

Jenis kulit ➖masalah kulit ➖ active ingredient yang sesuai

1. Kenali jenis kulit muka

  • Berminyak
  • Kering
  • Normal
  • Combination
  • Sensitive

Kalau awak tak tahu kulit awak jenis macam mana, cuba stop untuk letak apa-apa kat muka dalam masa 2 hari dan periksa kulit muka awak.

Kulit rasa tegang dan gatal? Means kulit awak kering. Kulit rasa okay. Tak terlalu shine dan tak tegang? Haa thats normal skin. Kulit nampak shine area T-Zone? Emm, kulit kombinasi lah tu. Kulit nampak shine satu muka? Yeahh, kulit awak jenis berminyak!

Kalau tak pasti shine macam mana? Cuba ambil kain plain atau tisu dan lap pada muka, ada oil stains atau tak.

2. Kenalpasti masalah muka mengikut keutamaan.

Okay step ni mudah sikit sebab biasa kita boleh nampak problem kat skin kita and setiap orang pasti ada at least satu masalah kulit. Contohnya macam ni,

  • Jerawat
  • Jeragat
  • Blackhead/whitehead
  • Dark spot
  • Kulit kusam
  • Bekas parut gelap
  • Pori tersumbat etc

Boleh cuba untuk cari produk yang ada active ingredient untuk rawat masalah kulit sekali instead of cari untuk jenis kulit sahaja.

3. Ingredient apa yang perlu kita guna untuk rawat masalah kulit?

Kalau nak jaga kulit muka betul-betul, sangat penting untuk kita tahu ingredient apa yang sesuai dengan kulit kita dan apa yang kita tak boleh pakai. Contohnya;

1) Rose water dan rose hip extracts sangat bagus untuk kulit sensitif dan berjerawat. (Calming + soothing)
2) Retinol, Vitamin C & Vitamin E bagus untuk anti-oxidants dan juga anti-aging.
3) Tee tree oil bagus untuk melawan jerawat dan sebagainya.
4) Arbutin dan kojic bagus untuk pencerahan kulit, parut gelap, pigmentasi etc

Katakanlah,
Aminah memiliki jenis kulit berminyak tetapi mempunyai masalah kulit sunburn. Muka terasa pedih-pedih dan panas. Aminah decide nak beli moisturiser untuk jenis kulit dan masalah kulit di atas, so item The Beauty Hacks yang mana paling sesuai?

Jawapannya, Face Mask Honey!

Kulit berminyak – kena pakai moisturiser yang lightweight, cepat serap dan waterbased

Sunburn – kena pakai produk yang memiliki soothing dan antioxidant ingredient seperti,
✔️ Cantella Asiatica
✔️ Polyganum Cuspidatum
✔️ Scutellaria Baicalensis
✔️ Glycyrrhiza Glabra (Licorice)
✔️ Chamomilla Recutita

Ia boleh menenangkan kulit sunburn dan tidak memedihkan kulit. Especially if your suffering from sun irritation. Then cara penggunaannya adalah 2 kali sehari. Kulit berminyak sesuai di pakai pada siang dan malam.

Tapi macam mana kalau Aminah berkulit berminyak dan mempunyai masalah kulit sunburn tetapi nak mencerahkan dan sekatakan kulit yang gelap, apa yang perlu di pakai?

Jawapannya, Face Cream Aloe Vera!

Face Cream Aloe Vera juga merupakan moisturiser tetapi sejenis thick moisturiser. Agak pekat. Cara penggunaannya sekali sehari. Hanya pakai pada waktu malam sahaja.

Face Cream Aloe krim pencerahan untuk kulit gelap, kusam, sunburn, parut jerawat gelap, bintik hitam etc (apa saja yang gelap)

So make sure before apply any skincare, banyakkan membaca tentang ingredient dan cara paling efektif untuk guna sesuai dengan jenis kulit dan masalah kulit awak. Semua kena ambil kira.

Selalunya yang terjadinya breakout bila sesuatu item sesuai dengan masalah kulit tetapi tak bagus pada jenis kulit. Cara guna salah, cara pakai pun salah. So hati-hati ye bila memilih dan menggunakan produk.

The Beauty Hacks