TIPS PENJAGAAN KULIT KERING DAN PORI BESAR

TIPS PENJAGAAN KULIT KERING DAN PORI BESAR

Ni pun satu masalah jugak kan?

Biasanya masalah ni ada pada kulit jenis kombinasi dimana area pipi ni sebenarnya kering. Tapi pori pulak besar. Dan kalau perasan, dalam liang tu ada bulu-bulu roma yang halus.

So macam mana kita nak setelkan masalah ni?

First sekali, gunakan cleanser yang bersifat deep cleansing macam Acne Gel Cleanser dan Moisture Gel Cleanser. Deep cleansing ni akan membantu membersihkan liang pori dengan lebih baik tanpa menghilangkan lembapan kulit.

Lepastu, buat DIY peel mask dengan campuran Face Mask Turmeric dan putih telur. Biarkan dalam 20 minit, kemudian peel perlahan-lahan. Disamping menyerap minyak yang berlebihan, turmeric juga membantu mengurangkan kadar pertumbuhan bulu-bulu dimuka. Putih telur pulak bertujuan untuk anjalkan kulit dan menarik keluar bulu-bulu dalam liang pori tu.

Kemudian apply hydrating toner untuk mengembalikan PH kulit. Recommended untuk guna Perfect Pore Vanish Hydrating Toner sebab toner ni memang diformulasi khas untuk bersihkan pori dan memberikan fresh feeling pada kulit. 

Lepas dah apply toner, apply pulak moisturiser yang soothing seperti Face Mask Honey untuk mengurangkan sensation dari peel mask tadi.

Last sekali guna firming serum seperti Firm & Brighten Serum The Beauty Hacks. Firming serum akan membantu menganjalkan kulit. So secara tak langsung, pori-pori akan shrink.

Next PostRead more articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.