Sunburn – Punca dan Bagaimana Cara Merawat

Sunburn – Punca dan Bagaimana Cara Merawat

SUNBURN TU APA EK?

Almost all of us pasti akan mengalami sunburn disebabkan tak pakai sunscreen (OMG!) Selain itu sunburn juga terjadi disebabkan kulit kita terdedah terlalu lama dengan ultraviolet (sinaran matahari).

Sunburn merupakan suatu tindak balas kulit terhadap pendedahan ultraviolet (UV) yang melampau dan menunjukkan kerosakan teruk pada kulit

Reaksi yang selalu kita temui adalah redness. Kulit jadi kemerah-merahan like udang bakar tau. Nak tahu kenapa berlakunya sedemikian rupa? Ini kerana pembuluh darah kita keradangan akibat pendedahan UV yang terlalu lama dan in direct tanpa apa-apa perlindungan dari sunscreen/sunblock.

Kulit kita akan mula mengalami kehilangan kelembapan dan penghidratan, then lama-lama kulit akan rasa ketat dan tegang yang  sangat menyakitkan. Puncanya sebab kulit dah hilang kelembapan.

Lepas tu, slowly, sel-sel kulit akan jadi menebal dan melanin (pigmen) akan dihasilkan untuk hentikan sinar UV daripada menembusi lapisan-lapisan yang lebih dalam dan merosakkan DNA sel-sel.

Jadi korang dah jelas kenapa jeragat timbul? Jeragat timbul disebabkan dia nak melindungi kulit dari UV. Makin tinggi pigmen, makin tebal melanin, makin susah UV nak tembus masuk dalam kulit. Sebab tulah jeragat timbul. Walaupun dia datang untuk melindungi, tapi percayalah semua orang tak suka dia sebab dia mencacatkan rupa paras kita!

KANSER KULIT JUGA AKAN BERLAKU! JANGAN MAIN-MAIN!

Kenapa kulit jadi menggelupas bila sunburn?

Jawapannya, kulit menggelupas sebab dia nak menyingkirkan sel-sel rosak yang berkemungkinan akan jadi KANSER. So automatically, sel kulit yang dah ‘mati’ akibat terkena sinaran UV akan menggelupas dan akan digantikan dengen sel-sel kulit baru. 

Apa saya perlu buat bila dah terkena sunburn?

  1. Minum air putih banyak-banyak untuk hydrate balik kulit yang kehilangan kelembapan
  2. Mandi air sejuk
  3. Cuba elakkan cahaya matahari ketika sunburn (10 pagi-4 petang)
  4. Pakai sunscreen, protect your head and eyes dengan topi/kacamata
  5. Pakai moisturiser dan product yang boleh sekatakan tona kulit (brightening)
  6. Boleh buat homemade masker guna Aloe Vera dan Cucumber
  7. Kalau makin teruk, terus pergi jumpa doktor

Boleh juga pilih dan guna produk yang mengandungi ingredient soothing dan antiodixant seperti:

  1. Cantella Asiatica
  2. Polyganum Cuspidatum
  3. Scutellaria Baicalensis
  4. Glycyrrhiza Glabra (Licorice)
  5. Chamomilla Recutita

Face Mask Honey dari The Beauty Hacks mengandungi kesemua ingredient di atas untuk menenangkan serta meredakan kulit alergi dan sensitif. Ia sangat membantu dalam merawat kulit yang iritasi dan kemerah-merahan. Dan produk ini juga boleh menenangkan kulit sunburn especially if your suffering from sun irritation.

LAGI SATU!

Kenapa kulit jadi macam burn/kusam bila kita pakai some products?

Jawapannya, product yang kita pakai mengandungi AHA/BHA atau acid. So bila kita pakai product tu lalu terdedah dengan sinaran cahaya matahari in direct dan terlalu lama juga akan menyebabkan burn. Bila acid bertemu dengan UV akan berlakunya reaction iaitu BURN. Solusinya, kalau nak pakai product yang berasid pada siang hari, di bawah cahaya matahari WAJIB apply sunscreen. Kalau boleh cuba elakkan. Pakai waktu malam sahaja. Thats all.

INI FORMULA MUDAH FAHAM

Product AHA/BHA/acid +  sinaran UV + tak protect dengan sunscreen : its BURN!

That’s why orang selalu pesan, mencegah lebih baik dari merawat. So cegahlah sunburn serta jeragat dengan sunscreen/sunblock. Jangan sudah terkena baru nak merawat.

Cik Atenn Azlan,

Next PostRead more articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.