KENAPA MUNCULNYA MASALAH KULIT GELAP DAN KUSAM?

KENAPA MUNCULNYA MASALAH KULIT GELAP DAN KUSAM?

Ramai jugak yang pm min tanya produk nak cerahkan kulit. Bila min dapat soalan macam ni, benda first yang min akan tanya adalah gelap tu burn ke?

Surprisingly kebanyakannya akan cakap nak cerahkan kulit yang kusam ni. Thats mean diorang tahu yang kulit diorang bukannya gelap pun. Its just dull.

Dan ramai jugak yang salah faham, ingatkan dull skin hanya perlukan product yang ada whitening agent.

JOM MIN EXPLAIN SIKIT

Kulit kusam ni sebenarnya kesan daripada sel-sel kulit mati yang berkumpul di atas permukaan kulit. Macam habuk. Kalau kita lap, kan nampak lebih clear. 

Cumanya dead skin ni bukan boleh dilap macam habuk.
Sebaliknya dead skin ni kena exfoliate. Bahasa kasarnya kena sental.

Kalau metabolisme kulit kurang baik pun akan menyebabkan kusam. Bila metabolisme kulit rendah, kulit akan jadi cepat rosak. Lagi-lagi kalau terdedah direct pada UV.

Dan tak boleh nak dinafikan lagi, bila kulit kusam, automatik kulit akan nampak lebih tua dari usia. Semuanya berkait rapat termasuklah hydration. Hydration pun memainkan peranan untuk pastikan kulit nampak lebih glow dan sihat.

So, cara untuk setelkan masalah kulit kusam ni adalah dengan menghapuskan kulit mati untuk memberi ruang kepada kulit baru yang lebih sihat dan cantik.

Exfoliate! Lepas exfoliate tu barulah boleh apply produk yang melembapkan dan ada brigtening agent gais. Baru la kebaikan produk tu betul-betul disupply kepada yang memerlukan tanpa melalui tapisan yakni kulit-kulit mati yang dah terkumpul tadi.

Kulit kusam ni tak kira jenis kulit. Kulit berminyak pun boleh kusam. Kulit kering pun boleh kusam.

Tapi apa yang kita boleh buat adalah pilih produk yang tepat mengikut jenis kulit.

Untuk kulit kering,
Face Scrub Gold – Exfoliator
Face Cream Aloevera – Moisturiser with brightening agent
UV Shield & Complexion Tone Up – sunscreen

Untuk kulit berminyak,
Face Scrub Milk – Exfoliator
Face Mask Honey – Moisturiser
UV Shield & Complexion Tone Up – sunscreen

Next PostRead more articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.